Politiskt korrekt definierat

HÄSSELBY söndagen den 20 mars 2016

Igår kom jag kontakt med en person, som utan att skämmas påstod att hon tillhörde ”PK-maffian”, vilket hon vidare ansåg att alla normalbegåvade människor borde göra. Det framstår inte som särskilt begåvat.

PK är förkortning för politiskt korrekt. Politiskt korrekt är ett skällsord som avser personer som vill inskränka andras yttrandefrihet om de inte uttrycker åsikter, som enligt de politiskt korrekta tillhör mainstreamåsikten i samhället.

Enligt de politiskt korrekta, så får man bara ha åsikter som ryms inom ett relativt snävt politiskt spektrum. Andra åsikter är inte korrekta och skall tystas. De politiskt korrekta anser sig inte ens behöva argument för att tysta åsikter som inte följer deras norm för vad som får uttryckas. Det som tillåts, finns i den så kallade åsiktskorridoren.

Begreppet politiskt korrekt importerades från USA på 1980-talet, där political correctness hade uppstått som begrepp. Fenomenet som sådant har dock funnits mycket längre än så.

Vad som är politiskt korrekt rent åsiktsmässigt kan inte definieras, särskilt inte över tid. Det som är politiskt korrekt förändras över tiden och skiljer sig mellan olika samhällen. Det politiskt korrekta är alltså varken vänster eller höger. Ofta tillhör det däremot någon form av påstådd politisk mitt.

Så vilken normalbegåvad människa vill vara politiskt korrekt? Sannolikt ingen, om man vet vad begreppet betyder.

För den som är politiskt korrekt är inte demokratisk, oavsett hennes egna åsikter, i och med att hon vill inskränka andras yttrandefrihet.

3 svar till “Politiskt korrekt definierat”

 1. Åke Granqvist skriver:

  Finns det några straffsatser om man som de PK-aktiva gör, bryter mot Yttrande- frihetsgrundlagen?

 2. Elias Granqvist skriver:

  Som svar till Åke: De politiskt korrekta brukar hålla sig på rätt sida om lagens råmärken. De brukar inte rent faktiskt hindra någon från att uttrycka sig, däremot brukar de håna och frysa ut den som uttrycker åsikter som de inte tycker om. Det brukar alltså handla om klassiska härskartekniker och subtil mobbning, som kanske i vissa fall skulle kunna klassas som brottsligt men där det kan vara svårt att leda i bevis att de faktiskt har gjort något otillåtet, eftersom även mobbarens yttrandefrihet är omfattande enligt tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Brott som förtal och förolämpning omfattas dessutom inte av allmänt åtal, vilket gör att polis och åklagare inte tar i ärendet, utan om man vill ingripa mot sådant måste man driva saken själv i ett enskilt åtal.

 3. Elias Granqvist skriver:

  En vän till mig kommenterade ovanstående på följande sätt:

  ”I främlingsfientliga kretsar är PK ett kodord för att angripa någon med andra åsikter än den främlingsfientlige själv. Några som utpekats som PK kanske vill slå tillbaka och stolt framhäva att man just är en sådan person som den främlingsfientlige attackerar. Men ordet är idiotiskt. Vad är politiskt korrekt? Politik är inte matematik där något är rätt eller fel. I politiska sammanhang handlar det om bedömningar, inget som lämpar sig för en definitiv stämpel. …”

  Det är emellertid inte så, som politiskt korrekt normalt definieras. De främlingsfientliga har en förvriden bild av vad politiskt korrekt betyder. (I Hitlers Tyskland var det t.ex. politiskt korrekt att vara främlingsfientlig.) Varför skulle någon vilja definiera PK utifrån hur dagens främlingsfientliga använder begreppet? Då köper man ju deras världsbild.

Kommentera