Sport och brott

STOCKHOLM tisdagen den 31 mars 2015

I går var årsdagen av det dåd i Helsingborg, då en man bragtes om livet endast på grund av att han höll på ett visst idrottslag. Det är fortfarande svårt att smälta. Jag besökte hans grav i går kväll.

Gärningsmannen har dömts till tio månaders fängelse för vållande till annans död (Aftonbladet/Sportbladet). Jag har inte läst hela utredningen kring brottet, men min bedömning som jurist, är att gärningsmannen borde ha dömts för mord. Han var medvetet ute efter att misshandla supportrar av motståndarlaget och han utövade våld som han borde ha insett kunde leda till döden för den som drabbades.

Gärningen var endast motiverad av skälet att offret höll på ett visst idrottslag. Det hade inget med offret som person att göra. Det borde därför bedömas som ett hatbrott och därmed bestraffas hårdare. Sådan lagstiftning finns i England, där straffas idrottsrelaterad brottslighet, så kallad huliganism, hårdare av just detta skäl. Det borde införas även i Sverige.

För den som vill hedra offret och stå upp mot idrottsrelaterat våld, finns Facebookgruppen Vila i frid Djurgårdsbroder Stefan Isaksson.

Kommentera