Erkännande av stater

HÄSSELBY söndagen den 12 oktober 2014

I regeringsförklaringen utlovade Stefan Löfven att Sverige alldeles snart skall erkänna det arabiska Palestina som en självständig stat. Det är en oförsvarlig åtgärd, eftersom den skulle innebära ett brott mot folkrätten och dessutom torde leda till minskad chans för fred i området.

En stat kan erkännas som självständig, när den har ett territorium, ett folk samt en regim som har kontroll över territoriet. Det arabiska Palestina uppfyller inte de rekvisiten. Att i nuläget erkänna en sådan stat är därför i strid med folkrätten.

Rent praktiskt torde ett erkännande också leda till ökad spänning i området. Den palestinska terrorregimen i Gaza kan tänkas ta det som intäkt för att deras brottsliga gärningar är förlåtna och därför kan fortgå.

Om fredsprocessen mellan Israel och arabiska palestinier leder fram till en äkta tvåstatslösning, så skall självklart den arabiskpalestinska staten erkännas. Där är vi dock inte ännu. Det är inte möjligt att erkänna något som än så länge inte finns.

2 svar till “Erkännande av stater”

  1. Magnus skriver:

    Granqvist: ”En stat kan erkännas som självständig, när den har ett territorium, ett folk samt en regim som har kontroll över territoriet. Det arabiska Palestina uppfyller inte de rekvisiten. Att i nuläget erkänna en sådan stat är därför i strid med folkrätten.”

    Varför såna betänkligheter nu, när en moderatledd regering erkände Kosovo för inte så länge sedan. Eller menar du att regimen i Kosovo hade kontroll över sitt territorium när Sverige erkände just Kosovo?

  2. Elias Granqvist skriver:

    Nej, det var fel att erkänna Kosovo också.

    Inte för att det är någon ursäkt heller, men i fallet Kosovo hade man åtminstone diskuterat erkännandet med Sveriges allierade först.

Kommentera