Ett försök till valanalys

HÄSSELBY måndagen den 15 september 2014

När valresultatet räknades på valnatten, natten till idag, kunde man konstatera att Alliansens partier tillsammans förlorade men att den rödgröna oppositionen tillsammans inte vann något. Valets framgångsparti är däremot Sverigedemokraterna, som främst har plockat röster från Moderata samlingspartiet.

Många av dem som har röstat på Sd, har nog inte gjort det för att de är övertygade sverigedemokrater själva. De har röstat som de har gjort, för att visa missnöje med den fram till nu sittande regeringen, men utan att vilja ge sitt stöd till den huvudsakliga oppositionen, det vill säga de rödgröna, S, Mp och V.

Ironiskt är ju då, att valresultatet leder till att de rödgröna ändå får en relativ majoritet i riksdagen och alltså sannolikt kommer att bilda regering.

Det visste man ju: en röst på Sverigedemokraterna skulle bli en röst på Stefan Löfven som statsminister. Ovanstående mandatmatematik med relativ majoritet för det rödgröna blocket leder självklart till detta. Den som ville undvika sossarna i regeringen, skulle därför inte rösta på Sd.

Det är synd också, att Miljöpartiet numera så tydligt har valt sida i blockpolitiken.

Jag röstade för att ge Alliansen förnyat förtroende, så skyll inte på mig om det blir kaos i riksdagen under den nya mandatperioden. :-/

Kommentera