Ord är viktiga, hur man kombinerar dem är ännu viktigare

HÄSSELBY lördagen den 7 juni 2014

Jag blir riktigt förbannad när jag läser hur en företrädare för mitt parti använder namnet på Sverigedemokraternas företrädare som en slogan för varför man skulle fira nationaldagen igår. Det är pressekreteraren Bodil Sidén som gör det, i en debattartikel på http://nyheter24.se/debatt/770343-bodil-siden-m-bevara-sverige-svenskt.

Bevara Sverige svenskt var en nazistisk förening på 1980-talet och den organisation som Sverigedemokraterna sedan framsprang ur. SD använde också ”Bevara Sverige svenskt” som en slogan under sina första år. SD är ett parti som står väldigt långt ifrån allt som M står för.

Sidéns text är i övrigt okej, så varför skall hon skämma den genom att använda orden på det sätt hon gör?

Det finns många goda skäl för varför man skall fira Sverige på nationaldagen. Man behöver inte använda skämda paroller för att argumentera för saken.

4 svar till “Ord är viktiga, hur man kombinerar dem är ännu viktigare”

 1. Fredrik skriver:

  – SD är ett parti som står väldigt långt ifrån allt som M står för.

  Det är inte sant.
  Det finns många i M som mellan skål och vägg har samma åsikter.

 2. Elias Granqvist skriver:

  Det är visst sant. Om enskilda moderater privat har sådana åsikter, så följer de inte Moderata samlingspartiets politik.

 3. Johan skriver:

  Jag blir riktigt förbannad när jag läser hur en företrädare för ett parti jag röstat på så totalt väljer att blunda för att Bodil Sidén, genom att högst medvetet använda sina meningsmotståndares paroll i ett nytt sammanhang, bidrar till att ge uttrycket en ny mening på samma sätt som exempelvis feminister ”tagit tillbaka” uttrycket ”fitta” och HBTQ-rättighetskämpar har ”återtagit” ord så som ”bög” och ”flata” genom att inte rädas att använda dem utan istället använda dem i ett nytt och positivt laddat sammanhang.

  Om någon några väljer att missförstå det, trots sammanhanget som Bodil använder uttrycket i, så är de inte ett dugg mindre fördomsfulla och hatiska än rasister som tror att alla muslimer vill störta och spränga västvärlden i bitar bara för att vissa ibland slänger ur sig ”Allah akbar!”, ett uttryck som fundamentalistiska terrorister gjort till stridsrop (ett missbruk som de flesta muslimer lär tycka lika illa om som de flesta svenskar tycker illa om SDs användande av begreppet ”svenskt”).

  Jag har svårt att tro att du som högutbildad politiker kan ha missat Bodils poäng med att använda uttrycket i en debattartikeln, där man som bekant försöker väcka debatt, ofta genom att på mer eller mindre provocerande sätt utmana gamla inrotade och mossiga föreställningar. Därför måste jag undra vad du egentligen har för agenda? Är det måhända gubbmaffian som vittrat blod?

 4. Elias Granqvist skriver:

  Jag ”väljer” inte att blunda för något. Jag läser texten som den är skriven.

  Sidén skriver inget som får mig att tro att hon är ute efter att omdefiniera eller erövra den paroll, som var namnet på en under 1980-talet mycket uppmärksammad nazistisk organisation. Hon använder uttrycket på ett sätt, som får mig att anta att hon inte vet vad det står för. Ändå borde hon veta det, eftersom hon inte bara är politiskt intresserad och engagerad utan också anställd av Moderata samlingspartiet för att arbeta med massmedia.

Kommentera