Nej, det är Assange som skall ge sig

HÄSSELBY måndagen den 13 januari 2014

Före detta kammaråklagaren Rolf Hillegren skriver i Svenska Dagbladet att Sverige borde lägga ner fallet Assange. Det tycker inte jag.

Jag hade viss respekt för Julian Assange och hans önskan att publicera sanningen om saker, innan han förskansade sig i London för att slippa undan ett förhör i Stockholm beträffande sanningen om honom själv. Nu tycker jag bara att han gör sig till fortgående åtlöje.

Skall man slippa ifrån rättvisan för att man håller sig undan? Nej, det anser inte jag. Det förstör tilltron till rättsväsendet och rättsskipningens brottspreventiva effekt.

Detta gäller alldeles oavsett om Assange är skyldig eller inte. Det är inte jag eller någon annan opinionsbildare som skall avgöra om han är skyldig eller inte.

7 svar till “Nej, det är Assange som skall ge sig”

 1. JohJoh skriver:

  Hej,
  Menar du att vi och britterna hade hanterat detta likadant om det hade varit en vanlig ”Smith” från australien som var misstänkt för detta?

  Det läggs ner betydligt starkare fall än detta av åklagarna varje vecka i Sverige.

  Lika inför lagen – visst…

 2. Elias Granqvist skriver:

  Ja, JohJoh, svenskt rättsväsende skulle ha hanterat saken på samma sätt oavsett om den misstänkte hette Smith eller Assange. Det är ingen politisk fråga, det är bara Assange som vill göra den till det.

 3. kerstin ragab skriver:

  Lovar du att ata upp din hatt om Assange kommer hit, forhors och sen skickas till USA?

 4. Elias Granqvist skriver:

  Nej, Kerstin Ragab, varför skulle jag äta upp min hatt? Den är nog inte särskilt god. Varför tror du att Assange skulle skickas till USA om han kom hit och lät sig förhöras?

 5. espressino skriver:

  ”Ett folk med en hög bildningsnivå är en demokratisk tillgång” (11 april 2011)

  Synd att det inte gäller din partikamrat i justitiedepartementet och uppenbart inte du heller.
  Fundera på Opinionssiffrorna och gå hem och läs på. Vi har en Rättsskandal i paritet med Quickaffären
  Du har uppenbart kört upp ditt trubbiga politiska finger i förhoppning om att uttalande som dina ska väcka gehör
  internt och externt. Där har du fel Uttalande som dina drar ett löjets skimmer över dej och partiet.

  mvh

  Espressino

 6. Elias Granqvist skriver:

  Jag vet inte vad det är för rättsskandal du syftar på, Espressino, bortsett från det spektakel som Assange gör sig skyldig till genom att hålla sig undan rättvisan. Det jag skriver har inget att göra med att känna av vart några vindar blåser, utan det speglar min övertygelse som jurist, att rättvisan skall ha sin gång.

 7. Olof Hansen skriver:

  Att misstänkta lyckas hålla sig undan rättvisan påverkar överhuvudtaget inte tilltron till rättsväsendet. Det kan vara beklagligt men det är inte rättsväsendet som gör fel.

  Att däremot människor som Marianne Ny, som har uttalat sig positiv till åklagarens möjlighet att straffa misstänkta (genom tvångsåtgärder utanför rättegång) överhuvudtaget tillåts hålla positioner i rättsväsendet skadar allvarligt förtroendet.

  Det är inte konstigt att saker som Quick fallet händer i Sverige och med tanke på hur prestige verkar vara den högsta prioriteten för parterna i rättsväsendet kan man bara undra hur många justitiemord som egentligen sker men sopas under mattan i sann kåranda.

Kommentera