Konstig kritik

HÄSSELBY torsdagen den 12 september 2013

En man som heter Dag Sandahl riktar på sin blogg kritik mot några av de nomineringsgrupper som ställer upp i kyrkovalet i år. Han riktar mer kritik mot andra, men inleder sitt inlägg med kritik mot Borgerligt alternativ.

Det är ingen hemlighet, att Borgerligt alternativ utgör en avknoppning av Moderata samlingspartiet, närmare bestämt den del som var en nomineringsgrupp i Svenska kyrkans kyrkoval. Moderata samlingspartiet ställer inte längre upp i de kyrkliga valen, men de som valdes som moderater 2009 är valda som moderater fram till kyrkovalet nu på söndag. Det förekommer alltså en viss överlappning i engagemanget för dem som i år kandiderar för Borgerligt alternativ i stället.

Ändå beskriver Sandahl situationen, som om det vore något hemligt smusslande bakom denna förändring. Namnet Borgerligt alternativ valdes, för att man tänkte sig att kunna samarbeta med andra politiskt borgerligt sinnade personer. I vissa församlingar har det också blivit så, exempelvis i Vällingby församling här i Stockholm, medan det i andra inte har blivit så, exempelvis i grannförsamlingen Hässelby, där jag bor.

Sandahl invänder också mot Borgerligt alternativs slogan ”Lägg din röst på kyrkan” och tycker att den utgör fräckhet upphöjd till två, vad han nu menar med det. Skulle det innebära att andra nomineringsgrupper är okyrkliga? undrar han. Svaret är förstås nej.

Det är inte ovanligt, att man i marknadsföring vill framhålla sitt eget alternativ som det naturliga valet. Det innebär inte att man skulle sakna respekt för konkurrenterna. Det finns ett bilmärke som marknadsför sig med en slogan ”Das Auto” (tyska för ”bilen”), men det innebär förstås inte att det bilmärket påstår att bilar från andra bilmärken inte är riktiga bilar.

En röst på Borgerligt alternativ innebär en röst på en grupp som har respekt även för sina politiska motståndare, i demokratisk anda.

Kommentera