Värdering av företag

HÄSSELBY söndagen den 16 juni 2013

Vårt finansborgarråd i Stockholm Sten Nordin (m) intervjuades i Sveriges radio igår. Det var nog intressant för många att höra mer om Stockholmspolitiken och Sten gjorde bra ifrån sig.

Bland frågorna som kom upp, var avknoppning av kommunal verksamhet till anställda som vill bli privata entreprenörer. Det var något som staden gjorde för några år sedan, men numera har vi slutat med det. Problemet är nämligen att det är svårt att veta vilket pris man skall sätta på en verksamhet som skall knoppas av.

Att värdera ett företag är inte lätt. Även om man gör en inträngande analys av karaktären due dilligence, är det inte säkert att man får ett riktigt bra värde.

Värdet är egentligen inget annat än marknadsvärdet och marknadsvärdet är det pris som någon är beredd att betala för verksamheten. Vid avknoppning finns det dock ingen riktig marknad, eftersom det är redan anställda som tar över – vem som helst har vid en sådan situation inte möjlighet att lägga bud på den verksamhet som skall knoppas av.

Oppositionen i Stockholms kommun har kritiserat avknoppningarna framför allt för att de avknoppade verksamheterna i några fall har kunnat säljas vidare till ett mycket högre pris bara några år efter avknoppningen. Oppositionen menar, att detta visar att verksamheten såldes för billigt i samband med avknoppningen. Det kan man dock aldrig vara säker på.

Värderingen av ett företag är som sagt svår att göra. Jag har aldrig sett oppositionen presentera någon företagsvärdering som visar att försäljningen vid en avknoppning skedde för billigt.

Ett företag kan mycket väl öka i värde från 1 Mkr till 14 Mkr på mindre än ett år. Det beror helt på hur potentiella investerare bedömer företagets utvecklingspotential.

När man köper ett företag, köper man inte det som har varit utan det som man tror kan bli framöver.

Den som tog över en verksamhet vid avknoppning, kan mycket väl tänkas ha höjt värdet på verksamheten motsvarande den vinst personen gjorde vid en senare försäljning. Det kan inte ifrågasättas, utan att göra en ingående analys av balans och resultat samt framtida utvecklingspotential i företaget.

3 svar till “Värdering av företag”

 1. Björn skriver:

  Elias, du verkar dåligt påläst.
  Har du till exempel missat det här rättsfallet:
  http://www.dn.se/sthlm/utforsaljningar-var-olagliga/

 2. Evert Lindberg skriver:

  Hej Elias,

  Jag håller helt med om det du skriver i din artikel, jag har dessutom lång erfarenhet inom just företagsvärdering att luta mig tillbaka på. Det är just det som är det ”roliga” med företagsvärdering att det inte är en exakt vetenskap, två olika aktörer kan värdera ett företag helt olika.

  Jag brukar ibland använda mig av en kostnadsfri tjänst för att testa hur värdet på ett företag förändras när man gör ändringar i olika värderingsantaganden. Där kan man se att det svänger extremt mycket i värderingen beroende på vilka antaganden man gör. Testa själv här: http://www.foretagsvardering.org/enkel/

  Vad man inte får med i modellen ovan är just tidsfaktorn som, precis som du skriver, kan påverka extremt mycket. Företaget kanske var helt olönsamt vid köpetillfället, personalen kanske lagt ner otrolig möda och tid på att få ordning på verksamheten osv. Vid köpetillfället inte värt mycket, men vid en framtida försäljning kanske värt desto mer. Dagens värderingsmodeller är oftast väldigt baktunga, det lönar sig att vara lönsam!

  Självklart är dock att inga statliga verksamheter skall säljas ut för billigt, detta bör man kunna undvika vid en så kallad bred försäljningsprocess där olika potentiella köpare kontaktas. Då blir det svårare för oppositionen att komma med motargument om att värderingen inte var rättvisande osv. Samtidigt tillgodoser man att rätt pris erhålls. Det kanske likväl är personalen som ändock lägger det högsta budet…

 3. Frihetssmedjan | Privatisera gärna – men inte till reapris skriver:

  […] I dagarna har det rapporterats att Alliansen i Stockholm stoppar avknoppningarna av kommunal verksamhet. Reaktionerna har varit förutsägbara. Från vänster kommer skadeglada kommentarer och från höger försvaras avknoppningarna som skett. […]

Kommentera