Vem förespråkar strejkbryteri?

HÄSSELBY fredagen den 26 april 2013

Fackförbundet Kommunal har varslat om strejk för en del av sina medlemmar, med start från och med måndag. Det skulle bland annat gälla personal i skolor.

Jag blev idag uppringd av en mamma till skolbarn, som var orolig för att barn inte kommer att få den näringsriktiga skolmat som de enligt lagen skall få: Eftersom skolmatspersonalen kommer att strejka, kommer barnen inte att få lagad mat i skolan och barnens föräldrar har i stället uppmanats att skicka med barnen matsäck till skolan i nästa vecka.

(Jag sitter inte i utbildningsnämnden. Det är egentligen den nämndens ledamöter man skall vända sig till för detta. Jag blev kontaktad som ledamot av Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd, men skolorna i Stockholm är inte stadsdelsnämndernas ansvar. Jag pratade förstås ändå en stund med kvinnan.)

Den här mamman hade läst på Internet, att man borde protesera mot att barnen inte får mat i skolan när skolmatspersonalen går i strejk. Föräldrar har visst uppmanats att försöka förmå kommunen att se till att barnen får vanligt skolmat trots strejken.

Jag vet inte vilken sida på Internet det handlade om, men om jag förstod saken rätt, var det en sida som facket låg bakom. Det låter underligt.

När personal går i strejk, är det en allmän regel, att arbetsgivaren inte får kalla in annan personal för att utföra de strejkandes arbetsuppgifter. Det kallas strejkbryteri och är inte tillåtet. Undantag gäller endast för direkt samhällsnödvändiga uppgifter, som inte kan undvikas.

Detta innebär förstås att tredje man kan drabbas av följderna av en strejk. Tredje man är i detta fall skolbarnen. Det är riktigt synd.

Men lagen är som den är. Arbetsgivaren kan inte gripa in och är inte heller tvungen att göra det. Arbetsrättsliga konfliker räknas i regel som sådan force majeure som innebär att man inte är tvungen att uppfylla allt det som man annars måste uppfylla.

Finns det verkligen en sida på Internet, som facket ligger bakom, som förespråkar att man skall uppmana kommunen till strejkbryteri? Det måste väl vara en missuppfattning?

Ett svar till “Vem förespråkar strejkbryteri?”

  1. Elias Granqvist skriver:

    En politikerkollega från ett annat parti visade mig på länken. Den finns här: http://www.kommunal.se/Kommunal/Avdelningar/Norrbotten/Nyheter/Till-alla-foraldrar-som-uppmanas-att-skicka-med-sina-barn-mat-till-skola-och-forskola-om-Kommunals-strejk-trader-ikraft-natten-mot-mandag/#.UXuo40rPdGr

    Det kan i och för sig argumenteras för att alla de metoder (catering, lunchkuponger) som nämns i Kommunals text här, kan ses som en form av strejkbryteri. Det är därför förbluffande att Kommunal presenterar information som denna på sin hemsida.

Kommentera