Olika rättigheter behöver inte stå i motsatsställning till varandra

HÄSSELBY söndagen den 21 april 2013

Dagens Industri uppmärksammar idag, att livsmedelsföretaget Nestlés ordförande Peter Brabeck-Lethmate anser att vatten inte borde vara en mänsklig rättighet utan att det ”i stället” borde privatiseras.

Mycket av det vatten som finns i Sverige är privat. Många har privata brunnar på sina marker eller privata fiskevatten. Skyddet för äganderätten är också en mänsklig rättighet. Det står inte i motsatsställning till den mänskliga rättigheten att få tillgång till rent vatten.

Många har kommunalt vatten i Sverige, rent vatten som kommer ur kranen. Det betalar man en avgift för. Att man betalar för vattnet innebär inte i sig att det räknas som att det finns en inskränkning av den mänskliga rättigheten att få tillgång till rent vatten.

Det förefaller nästan som om Brabeck-Lethmate kritiseras för sin åsikt, bara för att han är ordförande för Nestlé, ett företag som näringslivsmotståndarna älskar att hata, och för att det innehåller begreppet ”privatisera”, ett ord som näringslivsmotståndarna älskar att missförstå. Det är inte skyst.

I stället borde man ta till sig det Brabeck-Lethmate faktiskt säger, fråga sig om det kan vara en bra lösning på den vattenbrist som finns på vissa håll i världen, och kritisera hans synpunkter sakligt om man inte håller med.

Ett svar till “Olika rättigheter behöver inte stå i motsatsställning till varandra”

  1. Elias Granqvist skriver:

    Till saken hör också, att Dagens Industri i sin korta artikel uppenbart har missförstått inte bara vad Brabeck-Lethmate säger utan också vad han menar. Läs mer på http://deepedition.com/2013/04/21/nestle-vill-inte-privatisera-vatten-di-gor-uselt-jobb/

Kommentera