Till minne av lady Thatcher

HÄSSELBY onsdagen den 10 april 2013

Härom dagen nåddes vi av nyheten att Margaret Thatcher har avlidit. Det var tråkigt, om än inte oväntat. Hon har varit sjuk en tid.

Thatcher var premiärminister i Storbritannien 1979-1990 och måste anses vara en av 1980-talets mest betydelsefulla personer, även om Storbritanniens betydelse på världsscenen inte längre var vad det hade varit ett halvsekel tidigare.

Thatchers politik har kritiserats av många av hennes motståndare, men mycket av det hon gjorde var nödvändigt för att få Storbritannien på rätt köl. Under 1970-talet var Storbritannien ett land på dekis, präglat av en håglös politik från alla regeringar, dålig ekonomi och ständiga arbetsmarknadskonflikter. Thatcher vände detta. I vissa fall innebar politiken att det behövde bli sämre innan det blev bättre, men att Storbritannien rent allmänt var ett mer välmående land på 1990-talet än på 1970-talet är det få som förnekar.

Som premiärminister förlorade Thatcher aldrig ett parlamentsval. Hon avgick på grund av en intern maktkamp inom sitt eget parti. Labour kom till makten först flera år senare, och behöll då många av de reformer som hade införts under Thatcher.

Thatcher såg till att Storbritannien försvarade sitt territorium mot en utländsk angripare, när man slängde ut de argentinska ockupationsstyrkorna från Falklandsöarna och Sydgeorgien. Detta gjordes utan mer våld än nödvändigt; det argentinska fastlandet angreps aldrig. I Argentina ledde det till att den förhatliga militärdiktaturen fick lämna makten till förmån för en återinförd demokrati.

Thatchers motståndare har ibland hänvisat till Falklandskriget och påstått att Thatcher var imperialist. Då glömmer de att en överväldigande befolkningsmajoritet på Falklandsöarna vill att öarna tillhör Storbritannien. De glömmer också hennes insatser för Zimbabwes frihet och att det var under hennes tid som premiärminister som man kom överens med Kina om att lämna tillbaka Hongkong.

Trots nära vänskap med USA:s president Ronald Reagan, kritiserade hon även hans politik ibland, exempelvis när USA invaderade Grenada 1983. Tillsammans stod de dock upp för frihet och demokrati, vilket utan tvekan bidrog till den lyckliga samhällsutvecklingen i Östeuropa 1989-1991, då kommunismen föll och kunde ersättas med demokratiska regimer.

Kommentera