Depardieu blir ryss

HÄSSELBY söndagen den 6 januari 2013

Den franske skådespelaren Gérard Depardieu lämnade nyligen Frankrike. Det framstod som om han gjorde det för att han ville protestera mot skattetrycket under den socialistiske president Hollandes styre. Depardieu flyttade norrut, till Belgien.

Nu har Depardieu emellertid fått ett ryskt pass. Vad är poängen med det, om han lämnade sitt hemland för att protestera mot socialismen? Putins Ryssland är ju inte direkt borgerligt i sin politik, även om det numera inte är lika illa som då Sovjetunionen fortfarande fanns.

Svenska Dagbladets Per Gudmundson undrar vem som blir Sveriges Depardieu. Någon svensk miljardär borde ju lämna landet för att protestera mot våra höga skatter, som ju faktiskt fortfarande är högre än de franska, trots att vi har haft borgerlig regering drygt sex år nu, tycker han. Det ligger väl något i det; men vilken regering skulle den miljardär som gör så vilja ha i stället?

På 1970-talet var det Ingmar Bergman. Även Astrid Lindgren gav sig in i debatten, men lämnade inte landet. Den gången var det bidragande orsaker till att socialdemokraterna förlorade valet 1976.

Hur skall valet gå 2014, för att vi skall få en regering som sänker skattetrycket mer än Anders Borg? Det finns nog ingen. Oavsett vad som händer, finns det ännu inget parti i Sverige som ens har försökt utmana moderaterna som det parti som mest förespråkar ett vettigare, lägre skattetryck. Det är faktiskt trist.

Kommentera