Lägg partipolitik åt sidan och avstå från att erkänna Västsahara

HÄSSELBY lördagen den 24 november 2012

Lägg partipolitik åt sidan och erkänn Västsahara”, skriver en socialdemokrat och en centerpartist i Svenska Dagbladet idag. Poängen i rubriken är omvänd mot verkligheten.

Västsahara har ingen egen statsmakt, ingen egen regim som har kontroll över terrotoriet eller någonsin har haft det.

Landet är annekterat av Marocko och Marocko har kontrollen över större delen av territoriet också. Det kan man tycka vad man vill om, men när det inte finns någon egen västsaharisk regim att erkänna, finns det inga folkrättsligt giltiga skäl till att erkänna Västsahara som ett självständigt land.

De enda argumenten man kan anföra för ett erkännande av Västsahara som självständigt, är politiska skäl. Då är det fel att påstå, att man bör lägga partipolitiken åt sidan för att erkänna Västsahara. Det blir nämligen just politik om man erkänner Västsahara som självständigt.

Oavsett vad man tycker om Marockos annektion.

2 svar till “Lägg partipolitik åt sidan och avstå från att erkänna Västsahara”

 1. Ingvar Flink skriver:

  Hej Granqvist!

  Dina kunskaper om Västsahara är undermåliga. Det finns visst en stat som kallas Västsahara. Den är erkänd av ett 50-tal länder och dessutom av Afrikanska Unionen (AU). Moderaterna är urusla när det kommer till att stödja befrielsen i Afrika. Det var likadant under kampen mot den portugiisika kolonialismen och mot apartheid. Västsahara är Europas sista koloni i Afrika. Rent formellt fortfarande en spansk koloni enligt FN. Dessutom skulle inte Marocko klara av sin illegala ockupation av landet om de inte fick det massiva stödet från EU ekonomikst, militärt och diplomatiskt. Svenska skattemedel via EU möjliggör Marockos ockupation.

  MVH
  Ingvar Flink
  Fil.dr. i historia

 2. Elias Granqvist skriver:

  Hej dr Flink!

  Tack för ditt inlägg. Din beskrivning är visserligen faktiskt korrekt i det att det finns många stater som har erkänt Västsahara, men folkrättsligt finns det inget stöd för att erkänna ett land som inte har en statsmakt med kontroll över territoriet.

  Som historiker vet du nog att det varken finns eller har funnits någon inhemsk västsaharisk regim med kontroll över territoriet. Det finns därför inget juridiskt stöd för att ”erkänna” Västsahara som självständigt. Man kan likaväl erkänna territoriet som en del av Marocko om man så skulle vilja, men det har jag inte heller förespråkat.

  Det enda skälet för ett erkännande av Västsaharas självständighet skulle vara politiskt och den typen av symbolpolitik anser jag inte att Sverige skall ägna sig åt. Jag tror dessutom att möjligheten för Sverige att bidra till en lösning i frågan om överhögheten över Västsahara underlättas om vi inte gör en sådan gest.

  Spanien har mig veterligen givit upp sina anspråk på området, vilket även Mauretanien har gjort.

Kommentera