Vänd regnbågsflaggan hur du vill

HÄSSELBY tisdagen den 31 juli 2012

Flaggan för homosexuell frigörelse, regnbågsflaggan som den kallas, syns runt om i sta’n nu när det är pride-vecka.

Flaggan består av sex raka ränder i olika färger och kallas förstås för regnbågsflagga för att färgerna är i färgskalans ordning. De yttersta ränderna är i rött respektive lila. Det är en flagga som står för mångfald och respekt för alla människors egna preferenser, därför har den färgskalans ”alla” färger i sig. Den skapades 1978 av Gilbert Baker i San Fransicso.

Liknande flaggor används också för andra syften, som också har med fredliga önskemål om tolerans att göra. I Sydeuropa finns det en flagga med ett liknande regnbågsmönster som står för fred och i Latinamerika finns det en rutig flagga regnbågens färger som står för indianernas rättigheter och likställdhet med övriga människor i samhället.

Vilken färg skall vara uppåt i regnbågsflaggan, rött eller lila? Svaret är, att det inte spelar någon roll. Det ligger i denna flaggas natur som en symbol för tolerans, att man skall kunna vända den åt vilket håll man vill, har Gilbert Baker förklarat.

Läs mer om flaggan på Flags of the World.

2 svar till “Vänd regnbågsflaggan hur du vill”

  1. Bo Grahn skriver:

    Jag tycker det är fel att staden/landstinget (inkl. SL) flaggar för ett komersiellt arrangemang. Varför detta men inte andra?

  2. Elias Granqvist skriver:

    Hej, Bo. Jag tycker att din fråga är berättigad. Nu är inte Pride ett helt och hållet kommersiellt arrangemang utan det är i första hand en tillställning för att uppmärksamma allas rätt till sin egen sexualitet, alltså en del av rätten till sitt privatliv.

    Samtidigt kan man ju undra, varför man skall flagga med just regnbågsflaggorna på bussarna om man nu skall ha flaggor på bussarna under Pridefestivalen? Vore det inte festligare med svenska flaggan? Regnbågsflaggan står för sexuellt likaberättigande, men nationsflaggan står för fest. Det tål att diskuteras.

Kommentera