Olympisk invigning

HÄSSELBY lördagen den 28 juli 2012

Det var en spektakulär, vacker och trevligt OS-invigning som ordnades i London inatt. Det fanns inte mycket att invända emot. Jag hade väl förväntat mig att det skulle vara någon gammal OS-legendar som skulle få tända elden, men i stället hade man rekryterat ett gäng unga idrottsmän som gjorde det tillsammans. Medan underhållningen till stor del inriktades på historiska bedrifter, blev tändandet av elden således en signal om framtiden.

Det var intressant att få veta, att detta blir det första OS där det finns kvinnliga idrottare med i samtliga länders trupper. Tänk att det har tagit så lång tid för vissa länder att låta kvinnor få möjlighet att delta.

Bland det mest intressanta är alltid inmarschen av idrottsmannatrupperna, med landets flagga i täten för respektive trupp. Länderna går in huvudsakligen i bokstavsordning, men med Grekland först och värdlandet sist.

Några misstag som det, när man häromdagen visade fel koreanska flagga i bild, förekom inte. Risken för det är nog inte lika stor när det är idrottarna själva som är med och bär flaggorna rent fysiskt.

Man kan förundras lite över ordningen, som när Kongo-Kinshasa kommer under bokstaven D som i Democratic Republic of the Congo i stället för under bokstaven C som i Democratic Republic of the Congo – Congo är givetvis det fulla officiella namnets huvuddel. Mikronesien presenteras också med sitt fullständiga namn, Federated States of Micronesia, men sorteras ändå in under M, vilket känns vettigare.

Många trupper var klädda i kostym eller i folkdräkter. Inte svenskarna: de var klädda som om de närmast hade tänkt stanna hemma och kolla på OS på TV. Så såg det i alla fall ut, med de tvärrandiga fritidströjorna de hade på sig. Man får väl hoppas att svenskarna gör bättre ifrån sig än vad tröjorna gav sken av. Kanske var det meningen: att invagga motståndarna i falsk säkerhet? Tröjorna påminde i och för sig lite om blå-gul-randiga svenska flaggor från 1500-talet, men det var förmodligen mer ett sammanträffande än en genomtänkt idé.

De häftigaste skjortorna hade truppen från Kiribati och de häftigaste huvudbonaderna hade de från Lesotho.

Kommentera