Krig i Syrien

HÄSSELBY torsdagen den 28 juni 2012

Syriens president al-Assad har nu uttalat att det är krig i landet. Upproret från förra året har utvecklats till det, ett inbördeskrig, men al-Assad har inte velat ta orden i sin mun tidigare. Han synes dock vara helt inställd på att slå ner oppositionen med våld.

Rebellerna leds militärt av en general som har ett namn som är förvillande likt presidentens, al-Asaad.

I fredags sköt syriska reguljära militära styrkor ner ett flygplan från grannlandet Turkiet. Turkiet är med i NATO, som diplomatiskt har ställt sig bakom rebellerna, och de vapen som levereras till rebellerna från Saudiarabien och Qatar forslas just genom Turkiet.

Regimen i Syrien får för sin del stöd från Ryssland, Kina och Iran. Det är just fina vänner de har.

Frågan är förstås vad den syriska regimen skulle ha för nytta av att provocera Turkiet och NATO. Om Turkiet väl dras in i kriget, kan jag inte tänka mig att regimen i Damaskus skulle överleva. Kanske är det just det som al-Assad har tänkt sig: kan han inte slå ner rebellerna, så skall han i alla fall gå till historien som någon som man behövde en utländsk invasion för att få bort. På så sätt skulle han, trots alla sina brister, möjligen kunna bli en nationalistisk martyr i Syrien, ungefär som Saddam Hussein har blivit för vissa irakier.

Kommentera