Klotter och böcker i Sommarstockholm

HÄSSELBY onsdagen den 20 juni 2012

Klotterdebatten ger sig aldrig riktigt i Stockholm, särskilt som många framhärdar i att denna typ av skadegörelse borde vara tillåten. I Dagens Nyheter idag kan man läsa om en konstnär som för närvarande ställs ut på Kulturhuset – och samtidigt har förstört på torget utanför.

Igår fick jag ett par böcker med posten. Den ena boken handlar just om klotter. Den är skriven av Jacob Kimvall och heter ”Noll tolerans”. Som jurist lockas jag särskilt av en mening i baksidestexten: ”Kampen mot graffiti har blivit både olaglig och rättsvidrig.” Förutom att meningen tycks vara tautologisk, förefaller det som om författaren likställer graffiti med klotter, trots att allt klotter inte är graffiti och all graffiti inte är klotter. Det skall bli intressant att läsa boken.

Den andra boken har, så vitt kan bedömas, ett mer positivt tema. Det är en festskrift till P.J. Anders Linder med anledning av hans 50-årsdag. Linder är politisk chefredaktör för Svenska Dagbladet och boktiteln ”Den borgerlige optimisten” skall spegla hans skribentgärning. Boken är redigerad av Håkan Tribell och är säkert också intressant läsning.

Ett svar till “Klotter och böcker i Sommarstockholm”

 1. Lisa skriver:

  Angående att kampen mot graffiti blivit olaglig:

  1) Urkundsförfalskning/manipulation av allmän handling: http://www.svd.se/kultur/klotterpolis-far-kritik-for-mejl-till-kollega_7196968.svd
  2) Väktare bröt mot lagen: http://www.svd.se/kultur/vaktare-brot-mot-lagen_6619436.svd
  3) Utpressning?: http://www.svd.se/kultur/graffiti-kan-kosta-kulturhus-marken_1689671.svd

  Sedan får du nog svårt att hitta någon av de tongivande debattörerna som påstått att skadegörelsen ska göras laglig. Argumentet är att det ska gå att göra det lagligt. Senaste i lördags sa Rasmus Jonlund (FP) och Markus Nordström (M) att man visst kan söka tillstånd men att staden inte kommer att ge något. Dvs ett typiskt diktaturargument där ordet ”förbud” förvisso inte finns men där praktiken är att förbjuda.

Kommentera