Vad är MSC?

HÄSSELBY torsdagen den 31 maj 2012

Ibland undrar man hur reklammänniskor tänker…

Jag såg en annons från WWF (Världsnaturfonden) i tidningen, där WWF ville uppmärksamma folk på en ny företeelse, nämligen MSC.

Vad är MSC? Ja, för mig är det dels namnet på ett svenskt IT-bolag, MSC Konsult AB, dels en bokstavskod som används i sport-TV-sändningar för att identifiera formel 1-föraren Michael Schumacher.

Det WWF gjorde reklam för, var dock Marine Stewardship Council, en organisation som jobbar för att fiske skall skötas på ett etiskt sätt och att haven inte skall bli utfiskade. Det är förstås ett föredömligt syfte. För att man skall vara säker på att den fisk man köper i livsmedelsbutiken är fiskad på ett vettigt sätt, så skall man hålla utkik efter MSC:s märke på paketet, meddelade WWF. Gott så, men någon bild på märket fanns inte i annonsen. Hur menar då annonsmakaren att man skall veta hur märket ser ut?

Nåväl, jag hittade märket på hemsidan för Marine Stewardship Council. Där kan man se hur märket ser ut. Det är blått med några vita streck som bildar en enkelt skissad bild av en fisk.

Sedan kan man förvisso notera, att denna märkning har fått kritik. Enligt en tysk forskarstudie, kommer den miljömärkta fisken i butikerna ändå ofta från överfiskade bestånd.

Kommentera