Carema och massmedia

Vissa saker diskuteras i det oändliga, känns det som. Allla har sin syn på sanningen och blir arga på dem som inte håller med.

Förra året kom ju den så kallade Caremaskandalen upp i riksmedia. Det berörde inte minst Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd, där jag är ledamot. Äldreboendet Koppargården (tidigare Råcksta äldreboende) som Carema har drivit ligger ju inom denna stadsdelsnämnds ansvarsområde.

I torsdags hade veckotidningen Dagens Samhälle en lång artikel om vad som ”egentligen” hade hänt på Koppargården. Jag blev själv citerad med en kort mening i den artikeln. Det var förvisso ett korrekt citat, men i övrigt beskrev artikeln inte saken riktigt så som jag beskrev den för journalisten från Dagens samhälle när jag blev intervjuad. I fredags skrev så redaktionschefen på dagstidningen Dagens Nyheter en irriterad kolumn om att det minsann var DN som hade haft rätt i sin beskrivning när de förra året uppmärksammade saken (varför den artikeln inte låg på ledarsidan har jag svårt att förstå, i och med att det syntes vara ett uttryck för tidningens egen åsikt, men det är en petitess i sammanhanget).

Man får hur som helst olika uppgifter om sanningen beroende på vem man frågar. Våra olika tjänstemän i stadsdelsförvaltningen har ju inte själva varit överens om sina bedömningar. Då har det också varit svårt för oss politiker att få en klar bild av vad som har försiggått på Koppargården. Problemen på boendet var dock inte nya när massmedia vaknade 2011.

När Carema tog över för några år sedan, var det nämndens mening och förhoppning att de som ny aktör skulle kunna reda ut de problem som redan fanns där när boendet drevs i kommunal regi förra gången. De lyckades inte. Några saker blev nog bättre, men andra har som det verkar snarare blivit sämre. Allt sammantaget var det inte bättre när Carema fick lämna jämfört med när de tog över. Därmed hade de misslyckats med sitt uppdrag. Nu drivs Koppargården kommunalt igen och vi får se till att ta itu med problemen. Det är ingen idé att tro att det blir en lätt uppgift.

Kommentera