Folkomröstningar bör följas

I söndags var det folkomröstning i Ekerö kommun och resultatet var väl inte så upplyftande för oss som gärna ser privatiseringar. Ekeröborna sade nej till försäljning av kommunens bostadsbolag.

Det var ett lågt valdeltagande i folkomröstningen. Somliga har tagit detta faktum till intäkt för att man kanske inte bör följa omröstningen. Det är inte något vettigt argument. Om valdeltagandet i kommunfullmäktigevalet skulle ha varit lika lågt, skulle det ju inte ha varit något skäl för att underkänna valresultatet.

Antingen har man en folkomröstning i en fråga, och då följer man resultatet, eller så har man inte en folkomröstning i frågan, och då får i stället de folkvalda bestämma. Ordnar man en folkomröstning, så får man finna sig i resultatet, även om det är dåligt i egna ögon. Så sade till exempel Stockholms väljare ja till trängselskatt i en folkomröstning och därför sade staden ja till biltullarna, trots att det då fanns en majoritet emot tullarna i det samtidigt valda fullmäktige och biltullar fortfarande är en dålig lösning på stadens trängselproblem.

Kommentera