Parlamentarisk matematik

HÄSSELBY söndagen den 30 oktober 2011

Eftersom regeringen har en relativ majoritet av mandaten i riksdagen, så krävs det att alla fyra oppositionspartier (s+v+mp+sd) enas om ett förslag för att en proposition skall röstas ned. Det innebär sannolikt, att de fyra oppositionspartierna behöver komma överens om detta, uttryckligen eller genom någon tyst acceptans. Regeringen behöver däremot inte aktivt stöd av någon del av oppositionen för att dess förslag skall gå igenom, så länge oppositionen är splittrad.

Om ett eller flera oppositionspartier röstar för regeringens förslag, så innebär detta alltså inte att de oppositionspartierna behöver ha varit med och gjort upp om politiken bakom förslaget. Det är enkel parlamentarisk matematik.

Det som skrivs om saken i Expressen idag handlar därför inte om annat än att moderaterna bemöter socialdemokrater som antingen inte förstår bättre eller tror att folket inte förstår bättre. Om det ena är sanningen om dessa socialdemokrater, är det trist att vi har en så okunnig opposition. Om det andra är sanningen om dessa socialdemokrater, är det trist att vi har en opposition med så låga tankar om svenska folket.

Kommentera