Blanda inte ihop yttrandefrihet med varumärkesrätt

HÄSSELBY torsdagen den 25 augusti 2011

Svenska freds- och skiljedomskommittén har hittills använt domännamnet http://www.forsvarsexportmyndigheten.se/ för att i satirens form spegla den verksamhet som bedrivs av Försvarsexportmyndigheten (som själv har sin hemsida på http://fxm.se/). Svenska freds har nu fråntagits rätten till domännamnet forsvarsexportmyndigheten.se, vilket ett antal debattörer idag på SvD:s debattsida Brännpunkt tolkar som en inskränkning i föreningens yttrandefrihet.

Att inte få använda ett domännamn som är alldeles för likt någon annans namn, firma, varumärke eller annan registrerad symbol har dock inte med yttrandefrihet att göra, det har att göra med immaterialrätt och att risken för förväxling skall minimeras. En rättslig prövning av frågan skulle alltså i första hand gälla rätten till domännamnet, inte friheten att yttra sig. Jag uppskattar själv god satir och kan inte se att någon skulle hindra Svenska freds från att yttra sig, varken i satirens form eller på annat sätt.

2 svar till “Blanda inte ihop yttrandefrihet med varumärkesrätt”

  1. Max Stirner skriver:

    Exakt! Vänstern tolkar gärna in lite vad som helst i begreppet yttrandefrihet.

  2. Björn skriver:

    Man kan undra varför SvD bryr sig om att publicera ett sådant tramsigt debattinlägg av tre tomtar vars enda koppling till Svenska Freds är att en av de tre är medlem där. Det finns inget som tyder på att Svenska Freds på mer officiell nivå står bakom debattinlägget.

Kommentera