Upplopp här och utomlands

HÄSSELBY onsdagen den 10 augusti 2011

Det har varit stenkastning och andra oroligheter här i Hässelby i början av veckan. Inte lika allvarligt som i London, men tillräckligt illa ändå.

Här precis som där handlar det om människor som protesterar mot något som de betraktar som orättvisa. Vad de inte verkar förstå, är att saker inte blir bättre för att man förstör för fler människor. På vilket sätt är det rättvist att bränna eller slå sönder andra människors egendom?

Småföretagaren som får sitt skyltfönster krossat, vad har hon gjort för ont?

Det finns skäl för att sådant beteende är klassat som kriminellt.

Man saknar inte heller ansvar för att man deltar i en mobb. Även en pöbel består av individer, som Martin Edgelius konstaterar. Var och en har ett eget ansvar för att inte göra illa. Det är också intressant att läsa Tobias Cuthberts betraktelse över läget i England, eftersom han bor där.

Det kan behövas sociala insatser i samhället, skriver socialisten Anders Svensson. Det stämmer nog, men vem skall stå för insatserna? Det framgår inte, men eftersom Svensson tillhör Socialistiska partiet menar han nog att de helt skall tillhandahållas av ”samhället”, kommunen eller andra myndigheter. Varför då?

Visst kan det behövas offentligt finansierade insatser av vissa slag, men det viktigaste är vad människor gör själva. Individen har ett eget ansvar.

Vill man jobba för ett bättre samhälle, finns det många sociala insatser man själv kan göra, smått som stort. Man kan vara artig och snäll, bara en sådan sak räcker långt. Ett vänligt ord kan göra under. Man kan tänka på att slänga sitt skräp i papperskorgen i stället för på marken. Man kan hjälpa en medmänniska. Man kan samla sina vänner kring trevliga aktiviteter hemma, på en fotbollsplan eller på standen. Man kan engagera sig i en förening eller i kyrkan. Man kan vara med och se till att Allhuset här i Hässelby Gård har intressant verksamhet. Man kan aktivera sig i ett politiskt parti. För det spelar ju faktiskt ingen roll vilka sociala insatser kommunen sätter in, om de enskilda inte själva deltar i dialogen.

Ta eget ansvar och kräv inte bara att saker skall göras åt dig, av ”samhället”, ”någon annan” eller ”de”.

3 svar till “Upplopp här och utomlands”

 1. Anders_S skriver:

  Man ska inte lägga ord i nån annans mun: Vill du vet var jag tycker resurserna ska tas är det bättre du frågar mig.

  Jag tycker att människor måste organisera sig, man måste själv ta sitt ansvar och arbeta för nåt bättre, man måste själv göra och kräva saker. För en del resurser måste komma från vår gemensamma kassa, en del saker kan bara lösas kollektivt. Det lärde jag mig tidigt under min uppväxt på en liten ö, i ett litet fiskeläge (idag Sveriges näst största sett till ägt tonnage i form av fiskebåtar). Affären på ön ägs av alla, bensinmacken, gästhamnen liak så. Fiskebåtar är alltid andelsägda (partrederier), historiskt har snörpvadar också varit det och man har alltid hjälpts åt för att överleva. Socialistiskt samhällsbygge i praktiken, men de flesta på ön röstar på moderaterna. Samhället är ju ingenting annat an vi tillsammans och det vi gör av det.

  För övrigt tycker jag upplopp och kravaller är kontraproduktivt och meningslöst om man vill få det bättre. Det ät de desperatas metoder och de misslyckas oftast

 2. Elias Granqvist skriver:

  Anders, det är klart att jag borde ha frågat dig direkt. Jag får skylla på att jag hade lite brått. Ditt svar är förvisso inte vad jag hade förväntat mig.

  Typiskt för socialister är annars, att de just tycker att det är stat eller kommun som skall träda in. Eftersom du inte hade skrivit något annat, var det den omedelbara associationen jag fick när jag läste din text.

  Det du beskriver av gemensamt ägande på din hemö är inget ovälkommet ur en liberalkonservativ synvinkel som min. Så länge det bygger på frivillighet, är öppet för konurrens och inte är instiftat genom tvång eller påbud uppifrån, är det ett gott exempel på fri företagsamhet.

 3. marie skriver:

  tankvärda ord,,, stämmer bra…

Kommentera