Även satir kan gå för långt

HÄSSELBY torsdagen den 30 juni 2011

Jag läser i Svenska Dagbladet om mordhotet mot tidningens ledarskribent Per Gudmundson. Det är inte särskilt trevligt att sådant skall kunna hända i ett fritt och öppet land som Sverige.

Hotet publicerades i satirtidningen Galago, varför polisanmälan om olaga hot kom att lämnas vidare till justitiekanslern (JK), som utreder misstankar om sådant i tryckta media (eftersom det då handlar om misstänkt tryckfrihetsbrott). Utredningen lades dock ner, eftersom hotet hade uttryckts som satir, vilket JK anser är tillåtligt.

I princip skulle JK kunna ha rätt. Jag har varken läst det aktuella numret av Galago eller JK:s beslut.

Jag tycker också rent allmänt, att det som inte är värt att skämta om inte heller är värt att ta på allvar.

Med det sagt, vill jag dock framhålla, att ett mordhot inte är småsaker. Det är en allvarlig sak. Satir och skämt må vara tillåtet, men det handlar också om hur det framförs. Man kan skämta om allt, men inte hur som helst. Hot kan vara farligt i sig, eftersom de kan leda till oro och psykiska problem hos personer som drabbas. Mord är enligt lagen och det allmänna rättsmedvetandet bland de grövsta brott som finns.

3 svar till “Även satir kan gå för långt”

 1. Trolltott skriver:

  Lite Lars Vilks över det hela. Med undantaget att Gudmundson uppenbarligen ses som heligare än Muhammed. Osmakliga skämt om den senare ses visst som något mycket viktigt för Yttrandefriheten.

 2. Eskil skriver:

  ”Satir och skämt må vara tillåtet, men det handlar också om hur det framförs”

  Räcker det med om satiren framförs i en uttalad satirtidning, eller ska den förses med varningsruta?

  Jag får nog av er fejkliberaler inom Moderaterna. Om ni inte förespråkar massavlyssning eller bombmattor, så tar ni på er offerkoftan. Skärpning. Det här är inte riktig moderat kaliber. Ni gnäller som sossar.

 3. Pelle skriver:

  Oro och psykiska problem är ju knappast den enda risken med den här typen av indirekta dödshot. Dels medverkar man till en upptrappning av våldsklimatet i samhällsdebatten. Redan har ett par socialister stämt in i morduppmanarens hyllningskör. Dels finns det faktiskt folk som kan tänka sig att mörda såväl journalister som politiker. Vissa av dem mer psykiskt sjuka än andra. En sådan här våldsuppmaning kan vara fullt tillräckligt för att få någon förvirrad vänsterextremist att gå från tanke till handling.

  Trolltott: Levande personer är alltid heligare än döda. För övrigt är det diskutabelt om huruvida en person som själv uppmuntrade till mord av sina kritiker överhuvudtaget bör jämföras med någon som har blivit indirekt mordhotad.

Kommentera