Respekt sitter inte i kläderna

HÄSSELBY tisdagen den 28 juni 2011

En artikel i Svenska Dagbladet idag tar upp frågan om hur riksdagens ledamöter klär sig när de skall till kammaren. Det finns visst en klädkod i riksdagen, men den följs inte så noga av alla ledamöter.

Det påpekas i många kommentarer till artikeln, att skälet till att man skall klä sig på ett visst sätt handlar om respekt för riksdagen som institution eller för demokratin och de väljare som har valt en. Möjligen är det så, men det är inte det främsta skälet, tycker jag. Kläder handlar om lämplighet.

I riksdagen är det lämpligt att man klär sig i kostym. På samma sätt är det lämpligt att en arbetare i tung industri har skyddande kläder på jobbet och att en soldat har fältuniform när han är ute i terrängen. Man bär inte skoteroverall på badstranden och man bär mer än badbyxor när man kör snöskoter. Någon kanske tycker att de exempel jag tar upp är extrema och inte är jämförbara med riksdagen, men min poäng är just att principen är densamma, även om den kanske är mindre tydlig i riksdagens kammare än på en plats där naturens element gör sig mer påminda.

Kläder skall väljas efter tillfället, för att det är lämpligt så. Respekten visar man snarare med sitt beteende. Som riksdagsman Jonas Sjöstedt (v) skriver, värderingarna visar man med vad man säger, inte med hur man klär sig.

Får man inte klä sig som man vill? Jo, visst får man det. Inom de ramar som lämpligheten ställer, finns det vida möjligheter och den som har känsla för stil kan variera sin klädsel i det oändliga och ändå alltid passa in. Och den som inte är så bra på att själv kombinera sin garderob kan göra som jag: fråga någon om råd.

3 svar till “Respekt sitter inte i kläderna”

 1. Följa klädkod eller spegla befolkningen? skriver:

  […] Granqvist beskriver det ganska bra i sitt blogginlägg, man kan se klädseln i riksdagens kammare som arbetskläder, precis som hotellstäderskan har sin […]

 2. sesam65 skriver:

  Och hur varierar du ett absolut krav på kostym? Färgen är det enda du kan leka med för kostym, är kostym, är kostym.

 3. Elias Granqvist skriver:

  Ja, Sesam, en kostym är alltid en kostym. Några saker kan dock varieras utöver färgen på den.

  – Man kan ha enfärgad kostym, kritstrecksrandig, fiskbensmönstrad eller något annat mönster.
  – Man kan ha kostymer i olika tillskärningssnitt.
  – Man kan ha enkelknäppt eller dubbelknäppt kavaj.
  – Man kan ha slips i olika färger och mönster.
  – Man kan välja om man vill ha en synlig näsduk i bröstfickan, vilken färg den skall ha och hur den skall vara vikt.
  – Man kan ha en partinål eller någon annan lämplig symbol på kavajslaget.
  – Man kan ersätta slipsen med fluga eller någon annan typ av kravatt.
  – Man kan ha olika färger och mönster på skjortan och även olika snitt på dess krage och manschetter.

  Kvinnor bär inte slips, men kan variera klädseln på många andra sätt: de kan ersätta byxorna med kjol eller hela dräkten med en klänning, de har större möjligheter att använda många olika former av smink, smycken och fotbeklädnader och de kan ofta använda en större palett av färger i sitt klädval.

Kommentera