Sex partier bildar regering i Finland

HÄSSELBY lördagen den 18 juni 2011

Förhandlingarna har tagit tid, men igår kväll blev det äntligen klart vilka som bildar regering i Finland. Finland har ingen blockpolitik som i Sverige och har ingen spärr mot småpartier. Riksdagsledamöterna i Finland är alla personvalda och har därför en starkare personlig ställning, vilket kan göra att en regering kan behöva stöd av lite mer än en knapp partimajoritet i kammaren. Alla partier förhandlar med alla efter ett val och det är ledaren för det största partiet som har initiativet att försöka bilda en regering.

Samlingspartiet blev störst i årets val, varför dess ledare Jyrki Katainen blir statsminister. Samlingspartiet får sex ministerportföljer, de nästan lika stora socialdemokraterna får lika många, två var går till De gröna, Svenska folkpartiet och Vänsterförbundet och Kristdemokraterna får en taburett. Alexander Stubb (Saml) har hittills varit utrikesminister men tycks nu få nöja sig med att bli utrikeshandels- och Europaminister eftersom socialdemokraterna kommer att tillsätta utrikesministerposten. (Hbl)

Med så många partier i samma regering är det klart att alla inte tycker likadant om precis allt. Med en statsminister från Samlingspartiet borde dock en bra politisk riktning kunna hållas, även om socialdemokraterna får viktiga poster som finansministeriet och undervisningsministeriet. Svenska folkpartiet får hand om justitieministeriet och Svensk ungdom kommer därför att ta upp sin önskan om en könsneutral äktenskapslagstiftning med justitieministern, även om de vet att koalitionspartnern Kristdemokraterna är emot (Hbl) och inga planer på en sådan reform finns i regeringsprogrammet (Hbl). Det blir tyvärr inte heller några nya kärnkraftverk med den nya regeringen (Hbl).

Valets raket Sannfinländarna fortsätter alltså i opposition och det hittillsvarande statministerpartiet Centern kommer också att stå utanför regeringen.

Kommentera