Upphovsrätt är juridik

HÄSSELBY söndagen den 5 juni 2011

Upphovsrätt är näringspolitik” skriver Fredrik Sand från Stockholms handelskammare i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Det har han alldeles rätt i. Att därav dra slutsatsen att upphovsrättsliga frågor inte skall handläggas på justitiedepartementet känns däremot som en förhastad slutsats.

Upphovsrätt och annan immaterialrätt har alltid skyddats primärt för dess ekonomiska värde, men skyddet är naturligtvis av juridisk art. Skyddet kommer inte att bli smidigare att hantera för att man flyttar det politiska ansvaret från den ena portföljen till den andra inom regeringskansliet.

2 svar till “Upphovsrätt är juridik”

 1. Moo skriver:

  Jag antar att du menar att justitiedepartementet skall handlägga den ideella upphovsrätten? Den komersiella låter mer som om den borde tillhöra näringsdepartementet. Och vad menar du förresten med ”annan immaterialrätt”? Patent?
  Om du ursäktar så låter hela inlägget lite lätt luddigt.

 2. Elias Granqvist skriver:

  Det finns ingen anledning att skilja på ideell och kommersiell upphovsrätt. Upphovsrätt är upphovsrätt och har alltid ett kommersiellt värde. Vilket departement det sorterar under spelar mindre roll, min poäng är att det inte lär bli lättare att hantera upphovsrättsfrågor på marknaden bara för att ansvaret för frågan byter plats inom regeringen. Det viktiga är att frågan hanteras på ett bra sätt.

  Immateriella rättigheter skyddas juridiskt. Det känns därför naturligt att de hanteras i justititedepartementet.

  Till immaterialrätten räknas, förutom upphovsrätt, även patent, varumärkesrätt och mönsterrätt. Även rätten till namn, firma (=företagsnamn) och heraldiskt vapen kan räknas dit.

Kommentera