Lite skall skall man tåla

HÄSSELBY fredagen den 29 april 2011

En hundägare i Växjö har fått rätt mot några grannar, enligt referat i SvD och DN samt mer på Djuristbloggen. Grannarna ville att myndigheterna skulle ålägga henne förbud att ha sina hundar ute på tomten mer än en viss tid per dag, eftersom de skällde så mycket.

Jag vet inte hur mycket hundarna skäller i det aktuella ärendet, men i princip verkar det rimligt att inte använda offentliga förbud för att sätta stopp för hundskall. Å andra sidan måste en hundägare tänka på sina grannar och se till att hundarna inte stör. Hundarna måste uppfostras. Det handlar om vanligt hyfs och god grannsämja.

3 svar till “Lite skall skall man tåla”

 1. Illwill skriver:

  ”Det handlar om vanligt hyfs…”

  Vanligt? Åter igen bevisar politiker att de inte har någon som helst verklighetsförankring. Saker som ”hyfs” och ”hänsyn” existerar inte i det svenska samhället längre.

  Nej, man ska inte ”tåla” att bli störd, varken av människor som står och skriker i flera timmar eller hundar som skäller i flera timmar.

  I detta fall, om jag hade varit granne och damen vägrade uppfostra hundarna (och att rättsväsendet inte står på vanliga människors/offers sida vet vi ju sedan länge), så hade jag slängt över ett antal chokladbitar till deras tomt. Snällt? Absolut inte, men jag jämför det med en person som bestämmer sig för att råna en närbutik och ägaren skjuter ner rånaren…det skulle vara ett agerande 100% skapat av rånaren (eller i detta fall hundägaren) och ansvaret faller helt på den riktiga förövaren.

  Det finns en balansgång mellan vad grannar förväntas göra och vad djurägare förväntas göra. Om man bor i ett område där det finns massa lösa katter så bör man, som ”granne” sätta nät över jordplättar där man har tulpanlökar etc (detta är ett bra skydd även mot rådjur och harar). Om man är kattägare så får man se till att kastrera katterna och om katterna börjar ta sig in till folk så får man i värsta fall hålla katterna inne. Hundägare får se till att uppfostra sina hundar. En ”granne” ska inte behöva lyssna på en annan grannes höga musik, deras konstanta skrikande eller deras husdjur. Men hänsyn existerar som sagt inte och man får helt enkelt ta lagen i egna händer (knappast att man kan räkna med att politikerna i tingsrätten ska stå på ens sida och den svenska polisen är den mest inkompetenta (enligt statistik) i västvärlden).

 2. Elias Granqvist skriver:

  På något sätt håller jag med dig, Illwill. Som det har sagts i annat sammanhang, ”vanligt sunt förnuft är inte särskilt vanligt”. Vad jag menar är, att tvister som denna, mellan en hundägare och grannarna, borde kunna lösas i dialog mellan dem. Det är trist att man måste ta till samhällets hela resursbatteri till sådant, när det kan behövas bättre för att till exempel klara upp vålds- och egendomsbrott som rån av närbutiker.

  Om hyfs och hänsyn inte existerar, så är det just för att vanligt folk tar saker i egna händer och exempelvis försöker förgifta grannhundar med choklad. Om någon beter sig illa mot dig, betyder det verkligen att det skulle ursäkta att du beter dig illa mot honom?

  Sedan känner jag inte till detaljerna i det enskilda fallet med hundägaren, så jag vet ju inte hur mycket de egentligen störde eller hur omedgörlig hundägaren var gentemot sina grannar. Därför skall min text mest ses som ett principiellt inlägg i debatten.

 3. inblandad skriver:

  hade du levt här som granne till denna störande familj så hade du inte ens stått ut en vecka

Kommentera