Sverige och europakten

HÄSSELBY annandag påsk 2011

När jag läste (SvD, SDS) att vår finansminister Anders Borg (m) menade att Sverige är på väg in i den så kallade europakten inom EU, så blev jag rätt fundersam. Sverige har med goda skäl hittills stått utanför. Mattias Lundbäck (m) är ekonom, så han kan förklara saken bättre än jag. För övrigt stöds tanken varken av oppositionen (Tommy Waidelich (s) i DN) eller inom alliansen (Hans Lindqvist (c)).

Ibland vet man inte riktigt vad Sverige vill med EU, som Rolf Gustafsson skriver i SvD. Å andra sidan känns det ofta som om inte ens EU vet vad EU vill med EU. Skall det vara ett sambarbete av självständiga stater, en allians, ett statsförbund eller så småningom till och med en federation? Det är många viljor som drar åt olika håll. Alla medlemsländer har nog gått med i unionen utifrån sina egna förutsättningar och föreställningar och med tidens och samhällets utveckling blir dessutom dessa grundtankar omoderna med tiden.

Missförstå mig rätt nu, jag är inte någon EU-kritiker. Sverige skall delta i det europeiska samarbetet. Såväl Sverige som andra länder inom gemenskapen måste dock fundera igenom vad man faktiskt vill ha unionen till i framtiden, så att man kan komma överens om en gemensam framtidsvision.

2 svar till “Sverige och europakten”

 1. Professor Pelotard skriver:

  Bäste herr Granqvist!

  All heder för era öppna funderingar om EU. Jag är rädd att slika tankar kommer att utgöra ett hinder för en vidare karriär inom den moderata hierarkin, men vem vet; kanske vindarna är på väg att vända.

  Däremot är jag bekymrad men inte speciellt överraskad av att se sådan okunnighet gällande EU. Det finns bara ett mål med EU, och det målet stadfästes redan i Rom 1957.

  Ingen har beskrivit historien om hur vi hamnat i den situation vi nu befinner oss i och den ideologiska bakgrunden till det som nu är EU så väl som Christopher Booker och Richard North i ”The Great Deception”. Jag rekommenderar ett besök på Amazon.com eller närmsta bokhandel.

  Mvh

  P.P.

 2. Elias Granqvist skriver:

  Bäste herr Collin! Det är fascinerande att få kommentarer på sin blogg från en skönlitterär figur.

  Jag håller inte med dig om att det bara finns ett mål med EU. Romfördraget fastställde ett mål med det samarbete som då inleddes, men mycket har hänt sedan dess och många fler mål med samarbetet har uttalats eller åtminstone önskats sedan dess från skilda ledare inom EU:s medlemsländer. Christopher Bookers och Richard Norths bok är säkert intressant, jag skall försöka få tag i den så att jag kan läsa den vid tillfälle.

Kommentera