Journalistikens ansvar

Rapporteringen under den här veckan kring en del av det som partisekreterare Sofia Arkelsten har gjort innan hon blev partisekreterare får mig att fundera på hur vissa journalister ser på sitt uppdrag. Bland alla de politiker som jag känner, är Sofia en av dem med högst personlig integritet och en av dem som är mest öppen med vad hon gör och tycker.

Journalistens uppgift är att objektivt skildra verkligheten och att gräva fram fakta som inte redan är kända. Det är inte journalistens uppgift att sammanställa redan kända fakta till en lista och försöka få det att framstå som en nyss upptäckt skandal. Tror de inte att människor genomskådar något som så uppenbart bara är sensationslystnad?

3 svar till “Journalistikens ansvar”

 1. Oscar Hjertqvist skriver:

  Det vore intressant att se en sammanställning av alla 349 riksdagsledamöters resor/studiebesök. Men det skulle säkert kräva grävande arbete och kunskaper, två saker dagens svenska journalister skyr som pesten.

 2. Birgitta - write now !! ?? !! skriver:

  Vet du vilken journalist och vilken tidning/media som väckte ämnet?
  Annars tycker jag det verkar vara typiskt journalistjobb nu för tiden – minsta möjliga energi för att skapa skandalartiklar.

 3. Elias Granqvist skriver:

  Nej, jag har inte hängt med riktigt från början. Klart är ju dock att uppgifterna i stort sett är hämtade rakt upp och ner från Arkelstens egen blogg.

Kommentera