Behövs Kasper Salin-priset i Stockholm?

Kasper Salin-priset är ett pris i arkitektur, som delas ut en gång om året och räknas som det mest prestigefulla i Sverige. Ett antal byggnader har nu nominerats till årets upplaga av detta pris, men ingen av dem ligger i Stockholm. Ingen Stockholmsbyggnad har nominerats sedan 2006, skriver Svenska Dagbladet idag.

Varken Stockholm Waterfront eller några andra vackra nybyggen i Stockholm har alltså nominerats. Kanske är det lika bra; Stockholmsarkitekturen blir omskriven ändå. Andra delar av landet kan ha större behov av att få sin utveckling uppmärksammad i massmedia.

2 svar till “Behövs Kasper Salin-priset i Stockholm?”

 1. simon skriver:

  Snubblade in på din blogg via google, men kände ändå att jag ville kommentera.

  Ett förslag är att skippa stockholms-snobbismen och inse att prislösheten faktiskt kan vara symptom på ett problem. Istället för att slå undan det med resonemang i stil med ”stockholm är bäst i vilket fall och det är ju kul för dem på ‘landsbygden’ att få lite press”
  Kasper salinpriset går till byggnader med hög kvalitet. dvs inga nomineringar = inga bra byggen.
  Och att du tror att det främst handlar om publicitet…. Jag tar mig för pannan. Allt är inte ett marknadsföringsjippo, detta handlar om att kvalitet på människors boende, arbetsplatser och stadsmiljöer, oerhört viktigt för människors välbefinnande. Problemet är inte att stockholm inte fått något kasper salinpris. Problemet är att det inte finns projekt att nominera, att det pumpas in miljarder i byggprojekt som inte är vare sig funktionella eller vackra. Om man får en bronsplakett eller inte är skit samma.

 2. Elias Granqvist skriver:

  Simon:
  Jag skriver att det ”kanske är lika bra” att Stockholm inte nomineras, trots att jag tycker att det finns byggnader här som borde kunna nomineras, såsom Stockholm Water Front. Jag vet att inte alla uppskattar Stockholm Water Front, men jag tycker att den byggnaden är vacker.

  Jag uppskattar att inte all uppmärksamhet alltid går till Stockholm. Om det skulle tyda på någon form av Stockholmssnobbism så är det i inte meningen från min sida. Priser av detta slag finns alltid, enligt min erfarenhet, för att få publicitet för det som prisas. Publicitet behöver inte bara handla om ”marknadsföringsjippon” utan minst lika mycket om uppmärksamhet för något som faktiskt är bra. Kvalitet, som du också skriver. Jag tycker att du läser mitt blogginlägg på ett sätt som inte alls är meningen.

Kommentera