Kort KF-sammanträde

Nu har jag varit på mitt första kommunfullmäktigesammanträde i Stockholms stad. Det var inte långt, det var över på knappt en halvtimme. De enda frågorna på dagordningen var valfrågor: idag har vi valt ordförande och två vice ordförande i kommunfullmäktige, borgarråd, kommunstyrelse, valberedning och krisledningsnämnd.

Som ledamot i fullmäktige har man en anvisad plats. Vid varje plats finns en voteringsapparat, som man skall sätta i sitt ledamotskort i för att ens närvaro skall registreras. Av de 101 platserna i fullmäktige har jag plats 77, som synes på bilden. Partierna sitter partigruppsvis i rådssalen, vi moderater längst till vänster, sedan Fp, C och Kd, därefter Mp, så S och sedan V längst till höger från ordföranden sett. Står man längst bak i salen är dock riktningarna rätt och det skall tydligen ha varit avsikten från Ragnar Östbergs sida, när han som arkitekt ritade Stadshuset. Östberg tyckte att det i en demokratisk församling skulle vara rätt riktningar från ”folkets sida” sett snarare än från ordföranden.

2 svar till “Kort KF-sammanträde”

  1. Oscar Hjertqvist skriver:

    Eller för att citera PJ O’Rourke om amerikanska kongressens voteringssystem: Det påminner om en kreditkortsmaskin, men med ingen, jag upprepar ingen, kreditgräns.

  2. Mandatperioden har börjat « Anders Wallner skriver:

    […] DN:s Lars Epstein, City:s Jessica Ritzén och SvD:s Per Gudmundson om de nya borgarråden. Elias Granqvist (M) om […]

Kommentera