4 oktober

FondkampenFör mig som växte upp på 1970- och ’80-talet kommer dagens datum alltid att vara förknippat med motståndet mot löntagarfonderna. Löntagarfonderna föddes som idé på 1970-talet och skulle innebära en form av socialisering av de stora företagen i Sverige som företagen dessutom själva skulle behöva betala för. Den 4 oktober 1983 samlade sig motståndet, främst organiserat av partipolitiskt obundna företagare, i en demonstration utanför riksdagshuset i Stockholm som blev en av Sveriges största demonstrationer genom tiderna. Även de följande åren samlades man just detta datum för manifestationer mot fonderna. Att ta bort löntagarfonderna blev sedan en av de saker som den borgerliga regeringen under Carl Bildt 1991-1994 genomförde.

I år utspelade sig ett annat drama detta datum, den här gången inne i riksdagshuset. Den borgerliga alliansen hade nominerat Per Westerberg för omval som talman. Socialdemokraterna nominerade en motkandidat, efter att Björn von Sydow hade tackat nej blev det Kent Härstedt. Hur valet skulle gå kunde komma att bero på hur det nya partiet i riksdagen skulle ställa sig, Sverigedemokraterna, och de ville inte avslöja något i förväg. Ville verkligen Härstedt bli vald med stöd av dem? För det var det enda sättet han skulle kunna ha blivit vald på. I slutänden visade det sig att Per Westerberg blev omvald, och visserligen röstade Sverigedemokraterna på Westerberg, men röstsiffrorna visade att han skulle ha blivit vald ändå. 194 röster för Westerberg innebär att åtminstone en riksdagsledamot från de Rödgröna måste ha röstat på honom. Dessutom avstod en vänsterpartist från att rösta (men det kan ha berott på att hon gjorde något annat och inte hann in till kammaren för att avge sin röst).

Idag är också den internationella barndagen. För övrigt tycker jag att man kan äta kanelbullar vilken dag som helst under året.

Kommentera